Ontvang gratis het digitale programmaboekje 4 mei 2018!

Meld je aan als bezoeker 4 mei Nationaal Ereveld Loenen 2018

* indicates required

De Oorlogsgravenstichting heeft met Ereveld Vol Leven een nieuwe manier van herdenken omarmd. Bezoekers lopen hiermee niet slechts langs een grafsteen of kruis met een naam en geboorte- en sterfdatum, maar er staat een persoon (representant) achter het graf van dezelfde leeftijd.

Ben jij een (jonge)man tussen de 19 en 49 jaar? Dan zoeken wij jou om een leeftijdsgenoot een gezicht te geven op deze bijzondere dag. Kijk verder op http://ereveldvolleven.nl/meedoen (nieuw venster).

Waarmee het verlies echt voelbaar en zichtbaar wordt. Voor zowel de bezoeker die het beeld aanschouwt, als de representant die aan de kant van de overledene staat. Om hem of haar te eren. Een gezicht te geven.

Zowel de bezoeker als de representant worden niet alleen bezoeker van de herdenking Ereveld Vol Leven maken zijn hier onderdeel van. Deze dynamiek kan je soms overvallen of iets aanraken wat je niet eerder kende. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier. En geeft daar op zijn eigen unieke manier een antwoord op.

Toegang is voor iedereen gratis. Voordeel van het inschrijven is dat je op de hoogte blijft en een week vóór 4 mei digitaal het programmaboekje ontvangt met de verhalen die zichtbaar worden.

TIJDEN

Het ereveld is op 4 mei geopend van 9.00 uur tot 22.00 uur. Bij de ingang worden bloemen verkocht.

Tussen 12:00 – 13:30 uur is het stil op het ereveld voor iedereen die behoefte heeft aan een privébezoek aan een graf.

Het programma wordt muzikaal ondersteund door de Politiekapel van het district Noord- en Oost-Gelderland.

Wij verzoeken bezoekers uiterlijk om 13.15 uur aanwezig te zijn voor de herdenkingsceremonie met aansluitend Ereveld Vol Leven.

Representanten aanwezig om 08:30 uur.

Wil je deelnemen als representant (sta achter het graf van een oorlogsslachtoffer van jouw leeftijd) meld je dan aan voor onze NIEUWSBRIEF

2018 is het Jaar van Verzet. We zijn voornemens om tijdens Ereveld Vol Leven juist aan deze groep slachtoffers aandacht te besteden.

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Gedurende dit jaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel én bron van inspiratie. De aangesloten organisaties belichten het verzet binnen hun reguliere programma en organiseren extra activiteiten.

11:30 uur Oecumenische dienst bij Indische kruizen

12:00 uur Stiltetijd

13:30 uur Herdenkingsceremonie bij Kapel

14:00 uur Kranslegging

14:30 uur Ereveld Vol Leven

16:30 uur Einde

Hieraan geven wij invulling door een aantal ‘velden’ in te richten met representanten die een gezicht geven aan burgers die verzet hebben gepleegd in de Tweede Wereldoorlog.

Deze verhalen worden samengevat in het programmaboekje dat aan iedere bezoeker zal worden uitgedeeld op 4 mei.

Bij een aantal van deze verzetsmensen komt een verhalenverteller te staan die het publiek vertelt over de achtergrond van deze omgekomen verzetsman of vrouw.

  • Verzetsmensen;
  • Vrouwen in het verzet;
  • Studenten in het verzet;
  • Burgers die omkwamen door represailles;

Verder geven we een gezicht aan een aantal velden die tot ieders verbeelding spreken:

  • VN-vredesmissies waar geüniformeerde militairen de gesneuvelde militairen representeren;
  • Families: waarbij complete gezinnen een gezicht krijgen inclusief vaders, moeders, zonen en dochters;
  • Nederlands-Indië: Jappenkamp, KNIL, de zeven kruizen die de 7 Nederlandse erevelden op Java symboliseren;
  • Onbekende Nederlanders (slachtoffers die nooit geïdentificeerd zijn);

U wordt verwacht op 4 mei om 13:00 uur op Nationaal Ereveld Loenen bij Apeldoorn. De dag eindigt ca 16:00 uur.
Groenendaalseweg 64
7371 EZ LOENEN

Parkeren bezoekers:

Aanwijzingen volgen van de parkeerregelaars

Openbaar Vervoer

Als met het openbaar vervoer naar Loenen komt, raden wij u aan met de trein naar Apeldoorn of Dieren te reizen. Vanuit deze plaatsen is er een rechtstreekse busverbinding naar Loenen.

De actuele vertrektijden van bus 43 (Connexxion) kunt u terugvinden op de website  van OV9292: www.9292ov.nl. U kunt ook bellen naar 0900-9292 (€ 0,70 p/m).

De reistijd van NS-station Apeldoorn naar Loenen bedraagt ongeveer 25 minuten. Van NS-station Dieren naar Loenen is de reistijd ongeveer 30 minuten. In Loenen stopt de bus bij het restaurant ‘Den Eikenboom’ (halte Bruisbeek/Centrum). Vanaf hier kunt u gebruik maken ons pendelvervoer.

Pendel tussen restaurant Den Eikenboom en Nationaal Ereveld Loenen

Vanaf ongeveer 10.30 uur staat bij de bushalte ‘Den Eikenboom’ een busje gereed om u naar het ereveld te brengen. Na afloop van de plechtigheid kunt u tot ongeveer 16.00 uur van dit busje gebruik maken om naar deze bushalte terug te keren.