Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is een ongewone begraafplaats. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen, als ook gewone burgers: mannen, vrouwen en kinderen. Zij verloren allen hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna- zoals in voormalig Nederlands-Indië of de meer recente (vredes-)missies. De graven liggen niet in strakke rijen op een gladgeschoren grasveld, maar in het bos, verspreid langs slingerende paden.

Op Nationaal Ereveld Loenen staan ook zeven witte kruizen ter nagedachtenis aan de 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die hun graf hebben op een van de zeven erevelden op Java, Indonesië. Voor ieder ereveld is op Loenen een wit kruis geplaatst.

 

Kapel

Een markant gebouw op het ereveld is de kapel. In de kapel bevindt zich een schrijn met 42 gedenkboeken. In deze boeken staan de namen van 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die geen aanwijsbaar graf hebben. Iedere dag slaat de beheerder van het ereveld één bladzijde om, zodat ook zij nooit worden vergeten. Aan de wand van de kapel hangt een bord met de namen van omgekomen Engelandvaarders en er staan enkele urnen met asresten uit concentratiekampen.

 

Rondleiding

Iedere eerste en laatste zondag van de maand in de periode maart tot en met oktober organiseert de Oorlogsgravenstichting rondleidingen voor jong en oud. Ervaren verhalenvertellers staan stil bij de graven en de verhalen die achter de stenen verborgen liggen. De rondleidingen zijn gratis en starten om 11 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Adresgegevens

Nationaal Ereveld Loenen is gelegen aan de Groenedaalseweg 64, 7371 EZ Loenen (nabij Apeldoorn).