Verzetsgroep De Geuzen

Het is 1940. Bernard IJzerdraat maakt zich al langere tijd grote zorgen. Hij is getuige van het bombardement van Rotterdam. Een dag later komt hij met zijn Geuzenbericht. Daaruit groeit verzetsgroep De Geuzen, de eerste formele verzetsgroep in Nederland. Zij plegen sabotage, verzamelen wapens, maken lijsten van NSB-ers en zij verspreiden Geuzenberichten. Al na enkele maanden zijn er een paar honderd personen lid van de Geuzenactie. Maar zij worden verraden en binnen een paar weken zijn honderden Geuzen gearresteerd en opgesloten. Ook Bernard IJzerdraat.

Hun verhaal

Het proces tegen de Geuzen is een monsterproces. Op 4 maart volgt de uitspraak: 18 doodvonnissen. Het vonnis dient als waarschuwing voor anderen die van plan zijn zich tegen de Duitsers te verzetten. Drie veroordeelden zijn minderjarig en ontlopen daarom de doodstraf, maar omdat de Duitsers toch achttien man willen doodschieten, worden hun plaatsen ingenomen door drie Februaristakers.

Op  13 maart 1941 worden deze 18 mensen gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hier is later door Jan Campert een gedicht over geschreven-De Achttien Doden. Daarnaast gaan 157 Geuzen in april naar concentratiekamp Buchenwald. Van hen halen 53 het einde van de oorlog niet.

Verzetsgroep, De Geuzen, was uitgeschakeld, maar Bernard IJzerdraat had een belangrijk doel wel bereikt: Nederland was wakker geschud.

Vier Geuzen hebben hun laatste rustplaats gekregen op Nationaal Ereveld Loenen: Bernard IJzerdraat, Leendert Langstraat, Dirk Kouwenhoven en Frans Rietveld. Zo ook de drie omgebrachte Februaristakers: Eduard Hellendoorn, Hermanus Coenradi, Joseph Eijl.

Leendert Langstraat

Foto: Leendert Langstraat, één van de vier Geuzen die rusten op Nationaal Ereveld Loenen.

Zoon Leo Langstraat groeit op zonder vader. Hij is nog geen twee jaar oud wanneer zijn vader, Leendert Langstraat, wordt opgepakt. Drie maanden later wordt Leendert op 31-jarige leeftijd vermoord op de Waalsdorpervlakte.  Leo’s moeder vertelt niet veel. Het gemis loopt als een rode draad door zijn leven.

In 2017 neemt de dochter van Leo, Olga, plaats achter het graf van haar opa. Kleindochter Sanne geeft gezicht aan een van de andere Geuzen. Het maakt veel indruk op Leo en zijn vrouw en brengt de nodige emoties teweeg. “Het heeft ons veel gebracht. En ook onze kleindochter Sanne die door de voorbereiding haar opa weer beter heeft leren kennen!”.

Leo Langstraat is op 16 januari 2018 overleden.

Foto: Leo Langstraat met zijn vrouw tijdens Ereveld Vol Leven op 1 mei 2017.

Foto: De dochter van Leo, Olga (links) achter het graf van haar opa. Kleindochter Sanne (rechts) geeft een gezicht aan een van de andere geuzen.

Foto’s: Op 1 mei 2017 tijdens Ereveld Vol Leven krijgen de leden van verzetsgroep De Geuzen een gezicht.

Foto: De brief die Leendert Langstraat stuurde naar zijn vrouw en zoontje Leo.